dinsdag 20 december 2011

Staking.

Zoals iedereen inmiddels wel weet, is er komende woensdag een grootscheepse staking. Van 14:00 tot 16:00 zullen vele leerlingen, maar ook leraren en directeuren zich verzamelen op het Museumplein. Eerst was de staking op de Dam, maar de staking werd te groot. Ik denk dat dit al iets zegt over de stakingsgezindheid van de scholieren op dit moment.

Heb je de afgelopen weken onder een steen geleefd? Hier de hoogtepunten:
- In 2007 staakten we al tegen de 1040-uren-norm. We hebben de norm toen weg-gestaakt.
- Nu wil minister Van Bijsterveld alsnog de norm erdoorheen duwen. Dit heeft als gevolg dat wij een week langer op school zitten vanaf volgend jaar. Er gaat een week van onze zomervakantie af.
- Momenteel zijn er al te veel 'ophokuren'. De definitie volgens het laks: ''Ophokuren tellen mee als lesuren terwijl er geen echte lessen gegeven worden. Dit zijn zinloze uren die scholieren op school moeten uitzitten. Scholen roosteren deze uren in om aan de urennorm te voldoen die de minister de scholen oplegt. Scholen hebben geen geld om voor al deze uren docenten aan te nemen. In de praktijk komt het nu al voor dat de conciĆ«rge wordt ingezet om deze lesuren te vullen''. Waarschijnlijk ken je dit verhaal wel uit ervaring.
- Niet alleen scholieren gaan staken. De staking wordt gesteund door de AOB (algemene onderwijsbond), het CNV en de LIA (twee lerarenvakbonden) en door de OMO. Dit is de overkoepelende onderwijsbond, waar 60000 scholen bij aan zijn gesloten. In feite is dus het hele onderwijsveld tegen deze norm.
- De norm ligt helaas al bij de eerste kamer. Dat betekent dat het bijna een feit is.

Het laks streeft naar een vreedzame bijeenkomst op het Museumplein, maar het zal wel erg druk worden. Om die reden is er dan ook veel politie daar. Ik raad iedereen aan om vrij te vragen van school (ze mogen je niet weigeren!) en naar het Museumplein te trekken. Als het te ver weg voor je is, teken dan tenminste de petitie.


Met z'n allen gaan we deze norm wegjagen. Minister van Bijsterveld hoeven we niet meer weg te jagen, want ze komt niet op bezoek als wij staken. Ze is vast bang voor rotte tomaten.

Ga jij staken?

Liefs, marlous

1 opmerking:

  1. Jaaa, ik wil ook! Goed uitgelegd wat er nou allemaal aan de hand is. Ik heb op school ook veel 'ophokuren', je moet 34 uur op school zitten per week en dat vullen ze aan met studiehuisuren. In feite doe je daar niks. ;)

    BeantwoordenVerwijderen