vrijdag 30 december 2011

Oliebollen!

Nu het einde van het jaar nadert, wil iedereen nog maar 1 ding: oliebollen eten, en wel zoveel, dat je er weer een jaartje tegenaan kan. Nou kan je natuurlijk braaf in de rij gaan staan morgen, maar het is veel leuker om ze zelf te bakken!

Lees verder voor het heerlijke recept!

De allermakkelijkste manier is natuurlijk met een pak oliebollenmix.
Je hebt dan maar heel weinig nodig:
- zonnebloemolie, om in te bakken.
- water, om aan de mix toe te voegen.
- eventueel krenten / rozijnen, als je dat lekker vindt.

Natuurlijk staat het recept achterop de doos, maar voor de duidelijkheid:
Meng het water met de mix, en kneed het goed door. Als je er krenten in wil, moet je deze eerst laten wellen in water. Vervolgens laat je de hele mix (het deeg dus) op een warme plek met een doek erover gisten. Zo komt er lucht in het beslag. Vervolgens ga je met de warme olie aan de slag. Pas alsjeblieft goed op, want het wordt heel erg warm. Laat bolletjes van het beslag telkens langzaam in het vet zakken. Je weet dat het vet warm genoeg is, als je oliebol direct rondom dichtschroeit. Dan moeten ze nog zo'n 5 minuten bakken, en klaar zijn je oliebollen!

Een andere variatie, die je misschien raar in de oren zal klinken:
Vervang delen van het water door bier! Door het warme vet is de alcohol er zo uit, en je krijgt ontzettend luchtige oliebollen. In eerste instantie was ik ook een beetje sceptisch, maar het is echt heel lekker. Sinds dat ik het ooit een keer zelf uitgeprobeerd heb, doe ik het elk jaar zo.

Gaan jullie zelf oliebollen bakken?


Liefs, Marlous

1 opmerking: