zondag 6 november 2011

Tapdance

Het is een dans waarbij iedereen zich wel wat voor kan stellen, maar niemand kan het echt beschrijven. Tapdance, wat is dat nou eigenlijk?




Tapdance is ontstaan in de negentiende eeuw, door een mengelmoes van Afrikaanse dans, Spaanse flamenco, Step Dancing en de klompendans. Maar dat zijn vooral feiten die niemand onthoudt.
Het hedendaagse tapdansen kan in principe op álle soorten muziek en de meest gebruikte muzieksoort is waarschijnlijk wel de jazzmuziek. Maar dat moet jou er vooral niet van weerhouden dat je ook kunt tappen op dancemuziek, rockmuziek, popmuziek, countrymuziek, watwiljenogmeermuziek... Ik wil jullie vooral voorstellen aan deze dansstijl omdat het een enorm leuke dansstijl is. Je kunt er veel verschillende kanten mee op (het ligt er aan welke muziek je gebruikt) en zo kun je tappen naar je eigen stijl. Dat maakt de tapd
ance zo bijzonder: heb jij namelijk ooit een ballerina ballet zien dansen op R&B-muziek? Of heb je ooit iemand zien salsadansen op dancemuziek? Nee. Kortom; je kunt het tapdansen zo gevariëerd maken als je zelf wilt.
Tapdansen doe je met speciale schoenen, waar een ijzertje zit aan zowel je hak als je "tap" (dit is de voorkant van je tapschoen).

Je produceert geluid door de ijzertjes tegen de grond aan te tikken. Door snel achter elkaar te tappen, de tap en de hak af te wisselen en door op verschillende maten te tappen krijg je een ritme. Dan plak je een paar ritmes aan elkaar, een paar pasjes er tussendoor en jij hebt je tapdans. Maar zo klinkt het wel héél erg makkelijk. Als je net bent begonnen lijkt het namelijk vrijwel onmogelijk. Om bij sommige passen de volledige klank te kunnen horen moet je echt weken oefenen, (dit weet ik uit eigen ervaring) maar als het je eenmaal lukt geeft het je voldoening. Er is dus maar één manier om te leren tappen: heel veel oefenen!
Met termen als "shuffle", "buffalo" of "maxi-fort" maak ik toch niemand blij, dus plaats ik hier een paar linkjes met filmpjes van hedendaagse tapdance. Jezelf leren tappen via filmpjes is lastig en daarom ook niet zo aan te raden (aangezien veel how-to filmpjes op youtube Engels zijn en er meteen lastige termen worden gebruikt) maar met lessen volgen kun je een heel eind komen.
Een bekende theater show is Riverdance. Dit komt je vast wel bekend voor. Het is gebasseerd op een Ierse volksdans en op youtube ziet het er prachtig uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten