zaterdag 12 november 2011

sinterklaas is coming, to town.

Hi there!

Vandaag was het ein-de-lijk zo ver, Sinterklaas kwam aan in Nederland!
Ik ben gek op Sinterklaas, wat een ongelooflijk gezellig feest! En natuurlijk alle herrineringen aan die good old times. Pakjes avond, de hele avond met smart zitten wachten tot op de deur geklopt werd door je vader, die dan snel weer naar binnen kwam door het raam ofzo, echt ge-wel-dig. En dat je geloofde dat zwarte pieten door de schoorsteen kwamen en Sinterklaas op een paard zat en over het dak liep om alle kinderen cadeautjes te brengen, prachtig toch? Maar waar kom het nu eigenlijk vandaan?





Natuurlijk bestaat de Sinterklaas die wij kennen niet echt, maar hij heeft wel geleefd. De echte Nicolaas leefde rond het jaar 300, dus 1700 jaar geleden Hij was de bisschop van Myra, een plaatsje in Turkije, hij was dus een Turk en sprak Grieks. Hij is geboren in rond 270 en zijn echte naam is Ninos Laos.
Zijn sterfjaar is niet bekend, maar het moet rond het jaar 345 geweest zijn. Zijn sterfdag is wel bekend, namelijk 6 december (hé, komt ons dat niet bekend voor?)

Nicolaes was een bijzonder kind. Zo dronk hij als baby op vastendag geen moedermelk (Dan mag je niet eten en drinken)


Wat was er nu zo bijzonder aan deze Nicolaas uit Myra?
 Nicolaas hielp arme mensen en hij had een aantal wonderen verricht, bijvoorbeeld:

 -3 meisjes woonden in een arm gezin en hadden geen geld, dus ze konden niet trouwen. De vader zei dat ze prostituee moesten worden om geld te verdienen, maar Nicolaas had stiekem drie gouden munten door het raam gegooid en die vielen precies in de schoenen van die meisjes en zo konden ze toch trouwen.
-Een kindje zat in bad boven het vuur (vroeger deden ze dat op het vuur om het water warm te krijgen) en de moeder ging even weg en had niet meer in de gaten dat het kindje in bad zat. Het kindje zat vrolijk in het kokend water te spelen en Nicolaas heeft ervoor gezorgd dat het kindje niet dood ging.
-Hij heeft ook 3 zeelieden van de doodstraf gered.
-En ook was er een keer een schip aan het zinken, de mannen aan boord moesten toen gaan zwemmen midden in een storm, de mannen verdronken en Nicolaas heeft de mannen toch nog gered.



Vanwege al die wonderen werd Nicolaas in de 9e eeuw door de kerk van Rome heilig verklaard.
Dat betekent dat de kerk er officieel van overtuigd is dat hij echt in de hemel is en wonderen kan verrichten.
"Sint" betekent "heilig", dus daarom zeggen we nu "Sint Nicolaas".
In de loop van de eeuwen is dat - doordat mensen het soms verkeerd uitspraken - veranderd in "Sinterklaas".

 En waarom nu 5 en 6 december?
Zoals je al kon lezen is hij op 6 december gestorven, dus eigenlijk vieren we zijn sterfdag en niet zijn verjaardag, zoals altijd aan kinderen wordt verteld.

Sinterklaas tegenwoordigIn 1851 was er iemand, die heette Jan Schenkman; hij was een Amsterdamse schoolmeester.
Hij maakte een boekje dat heette Sint Nicolaas en zijn knecht.
Het boekje stond vol met plaatjes en versjes of liedjes zoals: Zie ginds komt de stoomboot en de meeste andere bekende Sinterklaasliedjes, behalve één: Zwarte Piet die ging fietsen is een modern liedje op dezelfde melodie als Zie ginds komt de stoomboot.

Men weet niet precies waar Zwarte Piet vandaan komt, maar er zijn wel enkele theorieën over:
-De mensen waren gaan denken dat Sinterklaas uit Spanje komt en daar hadden ze vroeger vaak zwarte slaven.
-Nicolaas heeft ooit een Ethiopische slaaf vrijgekocht en die heette Piter. (dus niet met "ie")
-Ethiopië is een land in Afrika waar zwarte mensen wonen. Als dank voor zijn bevrijding is deze Piter waarschijnlijk altijd bij Nicolaas gebleven om hem te helpen.
-Er waren vroeger veel Italiaanse schoorsteenvegers die in Nederland kwamen werken. We hebben al gezien dat Italië met Spanje werd verward. -Door hun werk hadden deze schoorsteenvegers natuurlijk een vies vuil zwart gezicht. Ook hadden ze een roe, waarmee ze de schoorsteen schoonveegden, en een zak om het roet in op te vangen. De roe en de zak zijn dus niet bedoeld om stoute kinderen te straffen. Dit zou ook kunnen verklaren waarom de cadeautjes tegenwoordig door de schoorsteen komen.


De sinterklaasgedachte.
Sint Nicolaes was iemand die mensen hielp, dat deed hij stiekem, omdat hij er niks voor terug wilde, zelfs geen dank!
Net zoals nu, je geeft een suprise aan iemand zonder te zeggen wie je bent, het gaat dus echt om geven.



Het goede is dus dat je leert geven in plaats van te nemen.Je doet het voor de ander en niet voor jezelf.Dat is de eigenlijke Sinterklaasgedachte.
Hopelijk begrijpen jullie het een beetje, ik heb geprobeerd om er zoveel mogelijk over te vinden!

Liefs, Lobke





Geen opmerkingen:

Een reactie posten