maandag 7 november 2011

Koninginnedag op het museumplein.

Koninginnedag. Het is ochtend. Je sprokkelt je oranje kleren bij elkaar, en wat te eten en te drinken. Dan spring je op je stalen ros, en race je naar de bushalte bij het station, eigenlijk al veels te laat. Vanaf ver zie je de oranje meute al staan. Mensen schminken elkaar vlaggetjes op het gezicht, of spuiten nog snel even haar (of schoenen) oranje. En dan komt de bus. Proppen. Het past maar net, de helft staat. De bus is overduidelijk vol, maar de sfeer zit erin. Je komt aan op schiphol, en loopt naar de bushalte voor het museumplein. Overal oranje. Nog vollere bussen. Luid gejuig bij elke bushalte die we langs rijden, en waar nog mensen staan te wachten. Het museumplein. Groot. Stampvol. Een zee van oranje. Wat een sfeer. Artiesten die elkaar snel afwisselen, voor ieder zit er wat bij, en het wordt nooit saai. Het is geweldig. Het was geweldig. Want de gemeente in Amsterdam wil het niet meer. 


'Koninginnedag is allang niet meer wat het was, het wordt elk jaar drukker, het wordt elk jaar dronkener en het wordt elk jaar agressiever.' Aldus de burgemeester. Zie het volledige artikel hier. Radio 538 voelt zich aangevallen, en dat is niet zo gek. Al jaren hosten ze dit evenement. De radiozender en de gemeente Amsterdam waren zelfs al in gesprek over de editie van volgend jaar. 'Het is een dolk in onze rug', aldus de radiozender. 


Daarom roepen ze nu alle luisteraars, koninginnedagfans, en feestvierders op tot het tekenen van hun petitie. Op 17 november willen ze deze petitie aanbieden aan het stadsbestuur, in de hoop dat deze zich bedenkt. Ik roep ook jullie op om je stem uit te brengen. Het enige wat je in hoeft te vullen, is je naam. Daarmee help je al. Het zou zo onwijs zonde zijn om zo'n leuk feest verloren te laten gaan, alleen omdat de gemeente er zogenaamd te veel last van heeft. Het is maar een keer per jaar, en ze hoeven het niet eens zelf te organiseren.


De petitie vinden jullie hier.


Liefs, Marlous.


Wat vinden jullie, moet het koninginnedagfeest op het museumplein blijven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten